söndag 17 februari 2013

VAD ÄR EGENTLIGEN EN BRA VARDAGSLYDNAD?

Ibland funderar man på både det ena och det andra och något jag jag starkt funderat på vid flera tillfällen är hur en "bra" vardagslydnad ser ut!?!
Om jag ser till mig själv som är en aktiv hund ägare så tränar och aktiverar jag mina hundar relativt mycket och eftersom lydnad och rally ligger mig varmt om hjärtat så blir det självklart också  det jag tränar mest.. Men så kommer vi då till den så kallade "vardagslydnaden" där jag många gånger funderar över vad folk anser är en bra "vardagslydnad" och vart dom lägger ribban för en hund som ska funka i vardagen?

Även fast jag tränar mina hundar ganska flitigt i både det ena och det andra så säger ju inte det att jag behöver har en "bra" vardagslydnad på hundarna för det, (som många tror)
Men så kommer vi till de (ganska FÅ hund ägare) som skaffar sig, sin kanske första hund och allt bara "flyter på" för dom och hunden fungerar i alla situationer mer eller mindre kanon och inga större bekymmer uppkommer varken bland andra hundar, lös eller krånglar på promenad mm mm, ja, listan kan göras lång.. Och så ser vi sen på många flitiga/duktiga/engagerade och positiva hund ägare där de har en fin lydnad på plan och vid träning och många fina resultat i både det ena och det andra, men som inte har någon direkt "vardagslydnad" och vad beror det på? Har det och göra med prioritering, lathet eller har vi bara inte lyckats och vart ligger egentligen ribban för en lyckad "vardagslydnad"? Kan det vara så att vi vill, tänker och funderar så mkt att vi istället krånglar till det för oss för att vi verkligen vill ha den där "utmärkta, duktiga, fina hunden som fungerar ypperligt i alla situationer??

Nu funderar nog alla som läser detta om hur mina hundar fungerar i vardagen, och där kan jag utan att ljug säg att de absolut kunde sätt liiite bättre ut:) Nä, visst fungerar mina hundar i vardagen, men självklart har inte jag som någon annan heller, fel fria hundar och jag hade helt klart kunnat lägga mer tid på den så kallade vardags lydnaden om jag vill få det som det kan se ut i mina ögon, men där har jag bara mig själv att skylla då jag inte prioriterat det.

Mina hundar rusar mer än gärna fram till alla som kommer hit, och visst kan de bröta på och försöker ibland göra precis som de själva vill men det får jag ju bara ta, så länge jag inte lägger energi på det.

Stabila, positiva hundar som fungerar bland männsikor och hundar är ngt jag anser är en bra grund, och det har jag och det är där jag också lagt min ribba vad det gäller mina hundars vardag/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar